lördag 23 november 2013

Lussebullar med god fyllning




















Det blev ett extra bak idag. Blev sugen på att göra lussebullar med sån där kladdig röra i mitten.
Med lite egentid i köket gick det som på räls. Åtminstone fram tills de hamnade i ugnen. På grund av ett samtal till brorsan glömde jag pensla bullarna på första plåten och på grund av Jacobs fikaabstinens glömde jag bort den sista. Sista bullarna blev inte brända men så pass mörka att man inte ser att det är lussebullar :( Man kan bli knäckt över mindre när man stått och bakat i ett par timmar. 

Jaja, de blev goda iaf. Det är som man brukar säga; utsidan räknas men insidan avgör!
 
Här kommer receptet:

150 g margarin
5 dl mjölk
50 g jäst
2-3 påsar saffran
125 g kesella
1,5 dl ljus sirap
1 ägg
0,5 tsk salt
ca 16-18 dl vetemjöl

Fyllning
100 g margarin
6 msk strösocker
1,5 tsk kanel
1,5 tsk malen kardemumma
8 st sötmandlar, finhackade

1 ägg till pensling av bullarna

Gör så här:
Smält matfettet. Tillsätt mjölk och värm till 37 grader. Smula jästen i en bunke och rör ut den med lite av degvätskan. Tillsätt resten av vätskan, saffran, kesella, sirap, ägg och salt. Arbeta in mjölet till en smidig deg. Jäs degen under bakduk i ca 40 minuter.

Blanda samtliga ingredienser till fyllningen.
Baka ut degen i två längder och skär dem i 30-36 bitar (Jag gjorde 30st. Gillar stora.) Forma till runda bullar och lägg på en plåt med bakplåtspapper. Gör ett hål i bullarna med mjölat pekfinger eller baksidan av lämpligt redskap.
Fördela fyllningen i hålen. Låt jäsa 30-40 min under bakduk. Pensla bullarna med uppvispat ägg. Grädda i mitten av ugnen i 225grader ca 8 min.
 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar