onsdag 12 maj 2010

Potträning

Ni som har erfarenhet, har ni tips och råd? Finns det bättre och sämre sätt? Tips? Rekommendationer?

6 kommentarer:

  1. Det påstås att pojkar är senare i just den grenen. Om det är sant återstår väl att spekulera i.
    Tipsen från mig blir att göra det under sommaren. Gör det fullt ut, inte halvdant. Blöja ibland och andra ggr inte. Det är ju bara förvirrande. Boka MÅNGA tvättider och ofta, bunkra upp med både kläder och lakan. Men framförallt så kommer ni snabbt att märka om han är med på noterna eller inte. Han måste vilja själv och tycka det är roligt, annars är det som "mission impossible". Lycka till!

    SvaraRadera
  2. Hur gör man det fullt ut rent praktiskt? Ska vi gå på stan utan blöja, åka bil och vagn utan blöja...?? Känns som att det är svårt att fullfölja slaviskt från början. Är med på resonemanget och håller med, men jag vet inte om det håller i verkligheten. Inte till en början. Eller!?

    SvaraRadera
  3. JOdå. Nu innan sommaren så lter ni honom börja vara utan blöja hemma i små perioder. Och så sätter man fram en potta som han får bli "kompis" med och sitta på när han känner för det. Finns många pekböcker om potträning med som ni kan låna på bibblan. Det är så man börjar. Resten kommer av sig själv till sommaren.

    SvaraRadera
  4. Mitt tips är att först och främst funderar på om och hur redo han är för att sluta med blöjan. Kan han hålla sig under långa stunder på dagen? Är blöjan torr när han vaknar på morgonen? Märker han av och kan säga till när han har gjort sina behov? Det är viktigt att han vill och är redo annars är risken att det blir misslyckande på misslyckande och det är varken bra för självkänsla eller självförtroende. Mitt tips är att börja med potträningen efter varje blöjbyte. Att låta honom sitta en stund utan krav på att det måste komma nått och skulle det göra det så är det mycket beröm som gäller:) Det finns också "potträningsblöjor" i affäre som gör att han lättare känner av när något kommit i blöjan. Hoppas dessa råd kan va till nån hjälp:) Lycka till! Kram Emma

    SvaraRadera
  5. Tack för bra tips!!
    Jadu, om han kan hålla sig länge eller inte är svårt att säga. Han kissar antagligen lite när som. Nattblöjan är ju aldrig torr, men det är väl inte många barn som inte kissar på nätterna till en början, eller?
    Han säger ofta till och pekar på blöjan när han gjort sina behov. Det har han gjort länge, men från det till att vara redo...ja det vet jag inte. Jag har inte erfaranhet nog för att avgöra det. Och om han är redo, ja det vet jag nog inte heller förrän vi testat.

    Min tanke var bara att det var lättare att introducera pottan under sommarhalvåret då man är mer lättklädd och kan springa bara. Dessutom är han snart två år och borde börja bli mer mottaglig då förståelsen är större. Jag förutsätter att det är under en längre period man potttränar innan de försår och kan kontrollera.
    Svårt att avgöra när ens barn är moget nog när man inte riktigt vet vilka signaler man ska titta efter eller hur man ska gå tillväga. Man får väl testa och göra uppehåll sen om man märker att det inte är för honom.

    Många i vår föräldragrupp började potträna för länge sedan, men vi har inte känt någon panik. Det är så mycket annat de haft fokus på och som ska läras. Det känns lite som att de får ta en sak i taget så de hinner förstå vad de gör.

    SvaraRadera
  6. Ingen i vår föräldragrupp har pottränat sina barn. Pottan har möjligen stått där och de har själv inbjudit till att prova den. Alla 8 utom Isac är torra. För Isacs del beror det framför allt på viljan. Det är den sak han fortfarande själv kan bestämma över! De blir torra när de är redo även om det är frustrerande för oss föräldrar ibland! Ska det ske håller jag med om att sommaren är den absolut bästa tiden. Då är det härligt att få springa bara och spännande att få kissa ute.

    SvaraRadera