tisdag 31 december 2013

Trerättersmeny med julinspiration

I juldagarna bjöd vi närmsta familjen på en trerätters meny med lite jultouch. Det är svårt att hitta något kul att bjuda på mitt i julen när man inte vill ha klassisk julmat. Jag hittade några roliga recept på nätet och gick all in.

FÖRRÄTT
PAJ MED VARMRÖKT LAX


Mycket god. Över förväntan till och med.
Nedan recept är för 6 portioner, men jag tycker personligen inte en förrätt ska vara allt för stor.
Det finns små runda söta portionspajformar att använda. Jag hade inga sådana så gjorde två mindre formar (köpte aluminium på ICA som rymde 6dl vardera). Utgår vi från ovan bild och att pajerna görs i 6 deciliters formarna räcker nedan till ca 12 förrätter.

Pajdeg:
3dl vetemjöl

75g margarin
75g kesella (lätt)

Fyllning:
5 hackade schalottenlökar
250g varmrökt lax
75g strimlade sockerärtor
0,5dl färsk dill
0,5 påse riven Arla Kökets gratängost
Citron

Äggstanning:
3 ägg

2dl lätt crème fraiche
0,5dl mjölk
0,5tsk salt
1krm vitpeppar

Blanda mjöl och margarin till en grynig massa. Tillsätt kesellan och blanda till en smidig deg. Sätt ugnen på 225grader. Tryck ut degen i pajformen/pajformarna.
Sätt pajformarna i kylen i 30 min.
Under tiden finhackar du och fräser schalottenlökarna i en klick smör i en stekpanna. Vispa ihop ingredienserna till äggstanningen.
Ta ut pajformarna och nagga dem med en gaffel. Förgrädda i ca 10 min. Fördela alla ingredienserna till fyllningen i pajskalen. Pressa i citron efter smak eller blanda ner rivet citronskal. Häll över äggstanningen och sätt in i mitten av ugnen i ca 20 min.

Servera med en enklare ruccolasallad och dekorera pajen med en tunn skiva citron och en dillkvist. Ett gott vitt vin till detta kan aldrig bli fel :)


HUVUDRÄTT
FLÄSKFILÈGRYTA MED GLÖGG



Superlätt att göra och riktigt gott. Även detta recept för 6 portioner.

2 fläskfiléer
3dl rödvinsglögg
4dl matlagningsgrädde
3msk kalvfond
2tsk kinesisk soya
Salt & Peppar

Servera med rostade potatisklyftor och kålrot samt färska brysselkål och en tomat- och fetasallad.


Skiva fläskfilen tunt (ca 1cm) och bryn på hög värme i en klick margarin i en stekpannan. Lägg över de brynta köttbitarna i en gryta.
Tillsätt glögg, grädde och fond. Låt puttra i 5-10 min. Smaka av med salt, peppar och soya. Red eventuellt av såsen med vetemjöl utrört i lite vatten för tjockare sås.

Skala och skär potatis och kålrot i klyftor. Rosta i ugnen på 225 grader i ca 30 min (beroende på storlek). Krydda med tex salt, peppar och timjan.

Kok brysselkål och fixa till en tomat- och fetasallad. Korka upp ett gott rött vin.



EFTERRÄTT
APELSINPANNACOTTA



Avrunda middagen med en god efterrätt. Här bjuder jag på en pannacotta med ytterligare touch. receptet är för 6-8 personer beroende på hur mycket ni vill ha.

4dl vispgrädde
1dl strösocker
1dl apelsinjuicekoncentrat
1dl vatten
6 bitar/rutor vit blockchoklad
2 gelatinblad

Lägg gelatinbladen i vatten. Blanda grädde, socker och apelsinjuice i en kastrull och koka upp. Smält ner den vita chokladen. Krama ut gelatinbladen och vispa ner i gräddblandningen. Häll upp i portionsformar och låt kallna och stelna i kylen i minst 3 timmar.
Servera med smulade pepparkakor och små apelsinbitar.

Inspiration och recept har hämtats från bland annat följande receptblogg: Mumsfillibaba

1 kommentar:

  1. Tack för recepten, det var jättegott allt ihop! Tack än en gång för trevliga juldagar med mys!
    Mamma/Pappa Svärmor/Svärfar

    SvaraRadera