måndag 9 januari 2012

Nappfritt på dagis

Att göra sig av med nappen är ibland en enkel match och ibland en tuff sådan. Under ganska långa perioder har Jacob varit utan napp dagtid, men det händer att han får återfall och då är vi tillbaka på ruta noll. Detta beror väl mest på att vi är för snälla, men samtidigt har jag inte sett någon anledning till att stressa bort nappen. Dock har han passerat 3 år nu och det märks tydligt att nappen inte fyller samma syfte som tidigare och att tryggheten den gett många gånger ersatts av annat. Dock är nappen en vana och en mysfaktor och beroendet finns där. Den ska bara finnas tillgänglig helt enkelt.

Senaste tiden har det varit liiiite för mycket tjat om nappen. Vi bestämde oss därför för att försöka komma fram till en plan där vi gör oss av med den helt.



Steg 1: Ingen napp dagtid what so ever
Steg 2: Ingen napp varken dag- eller nattetid

För att motivera och få fokus på annat tog vi inspiration från Sandra och hennes son (Bloggen finns här) och ritade upp veckans alla dagar på ett papper. För varje dag utan napp fick han sätta ett kryss och efter en vecka skulle han få en belöning. Belöningen skulle vara en leksak och han sken av lycka. Han skulle välja själv. Mmm...vi får väl se tänkte jag.
Men nej, han ville hemskt gärna ha två brandmän (två små gubbar) och dessa kostade hela 20kr. Perfekt. Han har själv valt och prislappen tilltalade mamma :)

En vecka har passerat och det har fungerat kanon. Visst har han frågat efter nappen, men han har köpt att svaret blivit nej. Efter frukosten på morgnarna har han lämnat nappen vid bordet utan att vi ens bett om den. Så visst är han redo och visst är det bara ett rent beroende som säger att han behöver den. Inget annat.

Steg två kommer inom kort. Då blir det ett nytt papper att kryssa på, men då ska nappen vara helt borta både dag- och nattetid. Utmaning? Vi får se...

På dagis meddelade de idag att han var helt nappfri!? Han sover utan både napp och filt! Konstigt det ska vara sån skillnad där mot hemma. Hemma får man kriga för sin sak om något ska förändras. :)
Men men, jätteskönt att det går bra på dagis och att nappen är borta. Det kommer ju underlätta för oss då han redan "tränat" sig på att somna utan napp. Vi hade inte bett dem om detta, men de hade väl sett att han var redo för steg 2 :) Bra att de kan ta egna initiativ när de ser att barnen är redo. Jag har fullt förtroende för dem och att inget görs mot barnets vilja eller som på något sätt påverkar dem negativt.

3 kommentarer:

  1. Härligt att det går så bra. Duktig han är!!

    SvaraRadera
  2. Hur har det gått för B? Ni försökte väl bli av med nappen nattetid för ett tag sedan? Har han lyckats klara sig utan sedan dess?
    /Ingela

    SvaraRadera
  3. Det har gått toppen! Vi slutade både natt och dag samtidigt och efter att han fått välja leksak så har nappen aldrig efterfrågats:) Jag tror att om man väntar tills de känns redo och att man kan prata med dem om varför de måste sluta (i vårt fall, att han är en stor kille nu) och sen att man är konsekvent så går det bara bra. Han frågade efter den första natten sen har han inte nämnt den. Jag svarade att han är en stor kille nu och påminde om att han skulle få välja leksak. J kommer också fixa det galant!

    SvaraRadera