tisdag 4 juni 2013

Det turkiska köket, del 1 - Testi Kebab

Ikväll kom första riktiga testet av det turkiska köket. Här i Everenseki hittade vi en liten men slumpvis utvald restaurang. Den stack inte ut på något vis men vi kände att det såg bra ut.
Som i alla andra länder här nere omkring möttes vi av en man i vit välknäppt skjorta på trottoaren. Han berättade om deras utsökta turkiska nationalrätt, Testi kebab. Det var något med sättet han berättade på som fick, åtminstone mig, att tro på honom. Inte bara massa försäljningssnack utan han berättade om maten från hjärtat.

Vi satte oss ned och beställde. Det tog lite tid innan maten kom (vilket han flaggat för), men när den kom slog den ned som en blixt. 
Testi kebab tillagas i en lerkruka under 3 timmar. Vår Testi kebab gjordes på kyckling och fläskkött, men den kan tydligen även göras på tex lamm. 
Lerkrukan sattes till bordet omgiven av stora eldlågor. När han skar ett hål i degen som agerade lock sipprade det ut en ljuvlig doft. När elden slocknat knackade han runt lerkrukan med baksidan på en kniv. Krukan gick då sönder och delade sig i två halvor. Locket togs bort och inuti fanns en himmelsk gryta med kyckling, fläskkött, paprika, lök och svamp. Såsen ska vi inte prata om... Herregud så god. Jag skulle kunna äta den med sked. 
Maten serverades med sallad, bulgur och pommes.

Betyg: *****

Det var inte bara maten vi gav högsta betyg utan även restaurangen. De var trevliga och gillade att skämta med Jacob. De gick och köpte glass till honom och fixade vattenmelon till efterrätt. Kostnadsfritt! Sättet de pratade om sin mat kändes äkta. De lever för maten och har en speciell glädje och värme när de får dela den med andra. Restaurangen hade definitivt det lilla extra!

Betyg: *****

Jag ska försöka ta reda på vad restaurangen hette. Minns inte nu tyvärr.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar