måndag 14 juli 2014

Danmarks Jernbanemuseum i Odense

Efter dagens ca 12 mil i bil med ösregn som sällskap hamnade vi i Odense i förmiddags. Vi hade bara en sak på agendan idag och det var att ta med Jacob till Jernbanemuseet, eller som man skulle sagt på svenska; Järnvägsmuseet.
Jag hade ganska höga förväntningar, men med facit i hand var det nog snäppet bättre. Här inne kunde barn som vuxna gå om kring bland lok och vagnar från olika tidsepoker. Det bästa var att man kunde gå in helt eller delvis i flertalet vagnar. Massiva lok stod uppradade. När hjulen har samma diameter som du är lång får du en respektingivande känsla och ett wow på läpparna. Häftigt.

Jacob var som barn på julafton, dvs som en speedad duracellkanin som inte kunde stoppas. 
Utöver lok och vagnar fanns det tex signalstolpar, växlar och spårtavlor att testa. Det fanns också många modelltåg där tågets historia visades i både text och rörlig bild. 
På utsidan kunde man åka med på en kort tur med ett riktigt ånglok. Kopplat till loket fanns två vagnar, en öppen (utan fönsterrutor) och en stängd. En riktig konduktör åkte med och berättade gärna om tåget. Barnen stod på rad utanför vagndörren. Runt sig hade de vagnräcket och vinden som blåste genom deras hår.

Inne på museet fanns ett litet minitåg som barnen kunde åka med. Normalt skulle det ha funnits ett ute också,  men av okänd anledning var det inte där idag. Däremot fanns det en dressin som man fick testa på spåret. Detta gillade Jacob.

Är ni i Odense nångång och vädret är lite sådär så passa på att titta in om. Det är värt det. 90 danska för vuxen och 45 för barn.
Fanns massa tågbanor i lego för barnen att leka med också. Det var ett uppskattat avbrott när vi vuxna ville fika :)

1 kommentar:

  1. Kul att ni kommit ner o att läsa om er resa! :)
    här hemma spöregnar det så njut av vädret om ni har sol!
    Hoppas att bilresan gick bra och att resten av färden blir lika bra som den verkar ha varit hittills :)

    Kram Malin

    SvaraRadera