tisdag 15 juli 2014

Odense zoo

Djurparken blev utsedd till Europas bästa så det var ju klart vi hade förväntningar när vi klev in genom dörrarna i förmiddags.
Efter att ha kollat på på de första djuren ställde jag mig frågan "Vad är så speciellt med just denna djurpark? Vad gör den bättre än tex Kolmården?" 
Jag fick svaret under dagen. Det fanns något extra här. Det handlade inte om djuren utan känslan, närheten och inlevelsen. Fantastiskt.

Vi tar det från början. Hela djurparken ligger i en fantastisk natur. Parken är indelad i världsdelar utefter vart djuren lever/levt. En del av dessa världsdelar har en hög grad av närhet och inlevelse. Nästan som om man färdades tiotusentals mil rakt in i deras verkliga miljö. I sydamerika tittade vi på tapirer, valrossar,  sjökor, sälar, pirayor, ormar, kängrur mm. Det som gjorde mest intryck var två saker. Det första var besöket hos sjökorna och diverse tropiska fiskar (modell större). Det var uppbyggt som en del av ett tropiskt hav. Regnskog, fuktigt, regn, hetta och massor av vattenliv som vi normalt bara kan se på bild. I den tropiska miljön hoppar det runt massa djur och man hör fåglar som skriker. Det smattrar mot vattenytan där en stor sjöko fångar vår uppmärksamhet. Denna massiva varelse fick vår kärlek direkt.
Coolt. Så sjukt coolt hur de lyckats göra allt så verkligt. Till och med fukten och regnet. Definitivt en upplevelse utöver det vanliga.

Vi fick samma wow-känsla i nästa sektion då vi närmade oss pingvinerna. Temperaturen sjönk snabbt. Det blev is. Framför oss hade vi en hel värld plockad från sydamerikas sydligaste del. Ett landskap taget från sydpolen skildrade pingvinernas vardag. De dök ner i det iskalla havet och hoppade upp på isen i full fart. En del pingviner tryckte vid klippblocken andra var aktiva som tusan. Kan inte beskriva känslan. Hur många djurparker har pingviner? Och av dem, hur många har inrett så man skulle kunna tro att man färdats till sydpolen?

I parken träffade vi även Herr Nilssons kompisar. Vi fick gå in i en inhängnad bland tiotals apor. Riktiga Herr Nilsson apor :) De var så nära att vi nästan kunde ta på dem. De hoppade över våra huvuden och svingade sig bland träden.

Lejor, tigrar, giraffer, zebror, pelikaner, sköldpaddor, lemurer och massa andra djur har vi tittat på.

Både sjökorna, sälarna och sjölejonen kunde man beskåda från havets djup. Det fanns stora fönster där man kunde följa dem under ytan. Det öppnades en helt annan värld jämfört med när man tittar på dem uppifrån. Jag har massa fina bilder i kameran. Ska försöka lägga upp fler sen när jag har möjlighet.

Odense Zoo. Helt klart värt ett besök! 
Lätt att ta sig hit, trevlig personal och en härlig djurpark.

Odense som helhet får tummen upp! Hade lätt kunnat spendera ett par dagar till här, men i morgon kör vi vidare...

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar